blog a pozbierané vedomosti

Dobrá káva je základom dobrej kaviarne. Prečo by ale malo záležať na dobrej káve aj hotelom a reštauráciam? Kto sa pohybuje v gastronómii, ten už určite zaznamenal stúpajúci trend pitia kvalitnej a chuťovo zaujímavej kávy. Pražiarne káv sa na Slovensku pomaly rozrastajú a rozkvitajú. Nadšenci učia ľudí vychutnávať dobrú kávu. V

  |  0

správne utlačenie kávy je dôležité

Kľúčový krok pre dokonalé espresso – Tampovanie Správne a nesprávne zarovnanie a tampovanie pomletých kávovníkových zŕn v páke Keďže voda vždy hľadá cestu s najmenším odporom, je obzvlášť dôležité rovnomerne a kompaktne nadávkovať portafilter (sito v páke) pomletými kávové zrnami. Vďaka tomu  je možné dosiahnuť rozpustenie a vylúhovanie všetkých požadovaných aróm. Následne je celková

  |  0

dobré espresso. ako na to?

Každý kávový nápoj je pripravovaný z upražených a  pomletých kávovníkových zŕn. Prvé cielené rozdrvenie zŕn siaha do roku 1800. Od tohto roku počet zariadení na mletie, ale i prípravu kávy pribúdalo. Nevýhodou bolo, že tieto zariadenia boli určené na mletie vo všeobecnosti a tak sa často krát pomleté kávovníkové zrná miešali s makom, orechmi,

  |  0

Ako na prípravu frenchpressu?

Ako na prípravu frenchpressu? V domácnostiach známy a obľúbený French Press. Aká je jeho história a ako v ňom správne pripravovať kávu?  Vynálezcom je Francúz z oblasti Provence, ktorý veľmi rád spoznával svoju krajinu a ešte radšej si jej krásy vychutnal pri šálke dobrej kávy. Najčastejšie si ju pripravoval tak,

  |  0

káva z „koťoga“

Tentokrát sa po prvej sérii článkov z prostredia kaviarní a prípravy typických „kaviarenských“ káv (espresso, ristretto, cappuccino, latte art), presúvame do domácností. Nasledujúce Kávové žurnály budú totiž venované príprave kávy doma. Pozrieme sa na spôsoby prípravy kávy, ktoré sú pomerne rozšírené, častokrát neveľmi zložité a pomocou ktorých sa nám podarí dosiahnuť túžený výsledok

Káva očami čísel.Viete, prečo sa Fínskym hokejistom tak darí?Unesiete jedno typické vrece kávy?Koľko káv si pripravíte z jedného kilogramu zrnkovej kávy?Kde je najstaršia kaviareň v Európe?Odpovede nielen na tieto otázky sa dozviete v nasledovnom súhrne faktov o káve:  Celosvetová produkcia kávy: 160 miliónov vriec.Hmotnosť jedného typického kávového vreca: 60 kg.Veľkosť svetového kávového biznisu:

Leave a Reply: